Унесите тражени појам.

Чланак

Међународни дан мира 2022. године

Широм света обележава се Међународни дан мира. Генерална скупшина УН резолуцијом из 2001. године обавезала свет да тога дана у години бар мисли о миру и да га обележи.

Данас се обележава Међународни дан мира који постоји од 1981. године када су чланице Уједињених нација усвојиле декларацију о обележавању тог дана.

Први пут је обележен 1982. године, трећег четвртка у септембру и тако је било све до 2001. године.

Генерална скупштина УН, посебном резолуцијом 2001. године прогласила је Међународни дан мира – 21. септембар и обавезала свет да тога дана у години бар мисли о миру и да га обележи разним скуповима, манифестацијама, маршевима мира и концертима.

“Нека мир превлада на Земљи, бар један дан мира и ненасиља” – тако гласи универзална порука 21. септембра, Међународног дана мира, а све земље и народи позвани су резолуцијом да славе мир и дају допринос да он овлада светом.

Од 2001. године Међународни дан мира добија своје место не само у календару Уједињених нација, већ га обележавају бројне организације и појединци широм света.

Звук звона и минут ћутања тачно у подне постали су већ традиција у згради УН у Њујорку.

Звоно мира је 1954. године УН поклонило Удружење УН из Јапана, а изливено је од новчића које су скупила деца из 60 земаља.

Међународни дан мира обележен је и у нашој школи, а учествовали су сви ученици и нижих и виших разреда.